m45 plejadeASTRONOMSKO DRUŠTVO VIŠNJAN,

ASTRONOMSKO DRUŠTVO BESKRAJ

I HRVATSKI ASTRONOMSKI SAVEZ  

 

VAS POZIVAJU NA 21. MESSIEROV MARATON

 

Tičan, 18. - 19. travnja 2015.

 

Ovogodišnji maraton upotpunili bi predavanjima o trendovima iz astronomije i projektima u tijeku. Voljeli bi da svi sudionici koji to žele kroz kratko izlaganje predstave svoje ili aktivnosti društva u kojima su članovi.

 

Prijedlog programa (podložnog promjenama):

 

Subota, 18.04.2015.  

15.00-18:00 Predavanja, predstavljanje rada astronomskih društava i aktivnih pojedinaca (program u izradi)                       

18.30 Prijava sudionika i pripreme za maraton

19.00 Službeni početak Messierovog maratona

00.00 Noćni obrok u Zvjezdarnici Tičan    

 

Nedjelja, 19.04.2015.

05.00 Završetak Maratona

05.30 Odlazak na spavanje

13:00 Zajednički ručak i podjela priznanja u restoranu Borgonja, Višnjan

16:00 Zajednička fotografija i rastanak    

 

Maraton:

Okupljanje sudionika je od 18:00 sati na livadi istočno od zvjezdarnice na Tičanu. Službeni dio programa počinje u 19:00 sati i traje do 05:00 sati, odnosno odluke suca o privremenom prekidu i/ili ranijem završetku u slučaju promjene vremenskih uvjeta. Svaki tim sačinjava dvoje natjecatelja, odnosno glavni natjecatelj i asistent koji pronalaske prijavljuju sucu.

 

Što ponijeti i kako se pripremiti:

Natjecanje će se odvijati na travnatoj livadi. Napominjemo da teren može biti mokar zbog čega bi moglo doći do povećane propusnosti. Preporučamo sa sobom ponijeti radnu PVC foliju na kojoj će se postaviti oprema i opažač. Teren je prema istoku puno otvoreniji od Rušnjaka, zbog čega preporučamo pratiti prognoze vjetra (precizni poodaci na http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/aladin). U slučaju bure, ne treba brinuti za blato i tlo već o vjetrozaštiti sebe i teleskopa!

 

Za natjecatelje koji do sada nisu imali iskustva:

- na internetu su dostupni izvještaji i slike prethodnih okupljanja

- bilo bi poželjno proučiti dostupnu literaturu - priručnici na internetu: The Observing Guide to the Messier Marathon A Handbook, Deep Sky Companions The Messier Objects, Deep-Sky Companions Hidden Treasures

 

Smještaj:

Za sve sudionike predviđen je "spartanski" smještaj u višekrevetnim sobama, u zgradi dormitorija u Višnjanu, uz napomenu da sudionici donose svoje vreće za spavanje. Oni koji su u mogućnosti doći dan ranije (17. travnja) zbog upoznavanja prostora i treninga, mogu također prenoćiti u dormitoriju.

 

Kotizacija:

Puna kotizacija iznosi 100,00 kuna i obuhvaća: noćni obrok, čaj, ručak u restoranu, smještaj u dormitoriju, nagrade/priznanja za pobjednika i natjecatelje, zajedničku fotografiju. Osnovna kotizacija od 50,00 kuna se ne može umanjiti i ne predviđa ručak u restoranu. Kotizacija se plaća prilikom prijave, na dan održavanja maratona. Suci su oslobođeni plaćanja.

 

VAŽNO: U slučaju loših vremenskih prilika, okupljanje se ne otkazuje, već se pretvara u (g)astronomsko druženje.

 

Molimo da nas o dolasku u Višnjan obavijestite do 16. travnja 2015. godine u 15.00 sati. Radi organizacije i pripreme, obrazac koji je u nastavku molimo poslati na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem faxa: +385 52 449 212.

 

21. MESSIEROV MARATON VIŠNJAN 18. - 19. travnja 2015. godine

OBRAZAC ZA PRIJAVU  

 

Ime i prezime:

Članstvo:    (upisati naziv društva)

Prijavljuem se kao: (molimo zaokružiti ili podebljati) - Natjecatelj - Asistent - Pratitelj

Kotizacija: (molimo zaokružiti ili podebljati) - Osnovna: 50,00 kuna - Puna:  100,00 kuna

Kontakt e-pošta i mobitel:

Predstavljanje aktivnosti (upišite DA/NE). Ukoliko je odgovor da, molimo pojasnite (jedna do dvije rečenice su dovoljne).

Je li vam potrebno osigurati noćenje u dormitoriju (upišite DA/NE). Ukoliko je odgovor da, molimo da upišete datum dolaska.

 

Molimo da popunjeni obrazac dostavite na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili pošaljete putem faxa na +385 52 449 212, najkasnije do 16. travnja 2015. godine u 15.00 sati.

Facebook @astronomskisavez