MessierMarDragi ljubitelji astronomije i zvjezdanog neba,

Astronomsko društvo Višnjan, Astronomsko društvo Beskraj

i Hrvatski astronomski savez pozivaju vas na

 

22. Messierov maraton

Tićan, 9. i 10. travnja 2016.

 

Organiziranjem ovogodišnjeg maratona želimo pridonijeti popularizaciji vizualnog promatranja teleskopima svim uzrastima. Osim natjecateljskog dijela i stručnih predavanja ove godine će se održati praktična radionica korištenja teleskopa za mlade i predavanje o praktičnoj izradi najvećeg amaterskog teleskopa u Hrvatskoj. Na radionicu korištenja teleskopa pozivamo osnovnoškolce i srednjoškolce te njihove roditelje koji bi htjeli steći vještine korištenja vlastitog teleskopa.

 

Vremena održavanja su okvirna!

 

Subota, 9. 04. 2016.

 • 14:00 - Radionica korištenja teleskopa za djecu i teenagere
 • 15:00-18:00 - Predavanja, u sklopu njih predstavljanje rada Hrvatske meteorski mreže, kraće predavanje o praktičnoj izradi teleskopa, te popularne teme
 • 18:30 - Prijava sudionika i pripreme za maraton
 • 19:00 - Službeni početak Messierovog maratona
 • 00:00 - Noćni obrok u Zvjezdarnici Tićan

 

Nedjelja, 10.04.2016.

 • 05:30 - Završetak Maratona
 • 06:00 - Odlazak na spavanje
 • 13:00 - Zajednički ručak i podjela priznanja u restoranu Borgonja, Višnjan
 • 16:00 - Zajednička fotografija i rastanak

 

Maraton

Okupljanje sudionika je od 18:00 sati na livadi istočno od zvjezdarnice na Tičanu. Službeni dio programa počinje u 19:00 sati i traje do 05:30 sati, odnosno odluke suca o privremenom prekidu i/ili ranijem završetku u slučaju promjene vremenskih uvjeta. Svaki tim sačinjava dvoje natjecatelja, odnosno glavni natjecatelj i asistent koji pronalaske prijavljuju sucu.

 

Što ponijeti i kako se pripremiti

Natjecanje će se odvijati na travnatoj livadi. Napominjemo da teren može biti mokar zbog čega bi moglo doći do povećane propusnosti. Preporučamo sa sobom ponijeti radnu PVC foliju na kojoj će se postaviti oprema i opažač. Teren je prema istoku puno otvoreniji od Rušnjaka, zbog čega preporučamo pratiti prognoze vjetra (precizni poodaci na http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/aladin). U slučaju bure, ne treba brinuti za blato i tlo već o vjetrozaštiti sebe i teleskopa!

 

Za natjecatelje koji do sada nisu imali iskustva:

 • na internetu su dostupni izvještaji i slike prethodnih okupljanja
 • bilo bi poželjno proučiti dostupnu literaturu - priručnici na internetu: The Observing Guide to the Messier Marathon A Handbook, Deep Sky Companions The Messier Objects, Deep-Sky Companions Hidden Treasures

 

Smještaj
Za sve sudionike predviđen je "spartanski" smještaj u višekrevetnim sobama, u zgradi dormitorija u Višnjanu, uz napomenu da sudionici donose svoje vreće za spavanje. Oni koji su u mogućnosti doći dan ranije (8. travnja) zbog upoznavanja prostora i treninga, mogu također prenoćiti u dormitoriju.

 

Kotizacija
Puna kotizacija iznosi 100,00 kuna i obuhvaća: noćni obrok, čaj, ručak u restoranu, smještaj u dormitoriju, nagrade/priznanja za pobjednika i natjecatelje, zajedničku fotografiju. Osnovna kotizacija od 50,00 kuna se ne može umanjiti i ne predviđa ručak u restoranu. Kotizacija se plaća prilikom prijave, na dan održavanja maratona. Suci su oslobođeni plaćanja.

 

VAŽNO: U slučaju loših vremenskih prilika, okupljanje se ne otkazuje, već se pretvara u (g)astronomsko druženje. Molimo da nas o dolasku u Višnjan obavijestite do 7. travnja 2015. godine u 15.00 sati. Radi organizacije i pripreme, molimo osobne podatke poslati na adresu Messier2016(et) yahoo.com ili putem faxa: +385 52 449 212. Detaljne informacije o Maratonu se mogu dobiti nakon prijave na mail ili fax a općenite na facebook stranici Maratona (https://www.facebook.com/events/609530412533676/)

Facebook @astronomskisavez