Dragi ljubitelji astronomije i zvjezdanog neba,

Astronomsko društvo Višnjan, Astronomsko društvo Beskraj, Astronomsko društvo „Leo Brenner“

i Hrvatski astronomski savez pozivaju vas na

24. Messierov maraton – Višnjan/Tićan, 14. i 15. travnja 2018.

Organiziranjem ovogodišnjeg maratona želimo pridonijeti popularizaciji vizualnog promatranja teleskopima svim uzrastima. Osim natjecateljskog dijela i stručnih predavanja ove će se godine održati radionica u kojoj će se svi zainteresirani moći upoznati sa snimanjem Messierovih objekata kroz glavni instrument zvjezdarnice na Tićanu.

Vremena održavanja su okvirna!

Subota, 14. 04. 2018.

 • 16:00 – 18:00 - Radionica korištenja teleskopa za djecu i mlade (Dorian Božičević, Boris Štromar, …)
 • 18:00 - 20:30 – Predavanja: Predstavljanje rada Hrvatske meteorske mreže (Damir Šegon); Spaceguard (Korado Korlević); Osnove astrofotografije (Boris Štromar)
 • 20:30 - Prijava sudionika i pripreme za maraton
 • 21:00 - Službeni početak Messierovog maratona
 • 22:00 – 24:00 – Radionica: Snimanje Messierovih objekata kroz glavni instrument zvjezdarnice na Tićanu za posjetitelje

Nedjelja, 15.04.2018.

 • 00:30 - Noćni obrok u Zvjezdarnici Tićan
 • 01:00 – 02:00 - Radionica: Snimanje Massierovih objekata kroz glavni instrument zvjezdarnice na Tićanu za natjecatelje
 • 05:30 - Završetak Maratona
 • 06:00 - Odlazak na spavanje
 • 13:00 - Zajednički ručak i podjela priznanja u restoranu Borgonja, Višnjan
 • 16:00 - Zajednička fotografija i rastanak
 • na internetu su dostupni izvještaji i slike prethodnih okupljanja
 • bilo bi poželjno proučiti dostupnu literaturu - priručnici na internetu: The Observing Guide to the Messier Marathon A Handbook, Deep Sky Companions The Messier Objects, Deep-Sky Companions Hidden Treasures

Maraton

Okupljanje natjecatelja je od 20:00 sati na livadi istočno od zvjezdarnice na Tičanu. Natjecanje počinje u 21:00 sat i traje do 05:30 sati, odnosno odluke suca o privremenom prekidu i/ili ranijem završetku u slučaju promjene vremenskih uvjeta. Svaki tim sačinjava dvoje natjecatelja, odnosno glavni natjecatelj i asistent koji pronalaske prijavljuju sucu.

Što ponijeti i kako se pripremiti

Natjecanje će se odvijati na travnatoj livadi. Napominjemo da teren može biti mokar zbog čega bi moglo doći do povećane propusnosti. Preporučamo sa sobom ponijeti radnu PVC foliju na kojoj će se postaviti oprema i opažač. Teren je prema istoku puno otvoreniji od Rušnjaka, zbog čega preporučamo pratiti prognoze vjetra (precizni podaci na http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/aladin). U slučaju bure, ne treba brinuti za blato i tlo već o vjetrozaštiti sebe i teleskopa!

Za natjecatelje koji do sada nisu imali iskustva:

Smještaj

Za sve sudionike predviđen je "spartanski" smještaj u višekrevetnim sobama, u zgradi dormitorija u Višnjanu, uz napomenu da sudionici donose svoje vreće za spavanje. Oni koji su u mogućnosti doći dan ranije (13. travnja) zbog upoznavanja prostora i treninga, mogu također prenoćiti u dormitoriju.

Kotizacija

Puna kotizacija iznosi 100,00 kuna i obuhvaća: noćni obrok, čaj, ručak u restoranu, smještaj u dormitoriju, nagrade/priznanja za pobjednika i natjecatelje, zajedničku fotografiju. Osnovna kotizacija od 50,00 kuna se ne može umanjiti i ne predviđa ručak u restoranu. Kotizacija se plaća prilikom prijave, na dan održavanja maratona. Suci su oslobođeni plaćanja.

VAŽNO

U slučaju loših vremenskih prilika, okupljanje se ne otkazuje, već se pretvara u (g)astronomsko druženje. Molimo da nas o dolasku u Višnjan obavijestite do 12. travnja 2018. godine u 15:00 sati. Radi organizacije i pripreme, molimo osobne podatke svakog pojedinog sudionika poslati putem sljedeće poveznice https://goo.gl/forms/I8asVKzA25cT0HmL2.

 

MessierMar

Facebook @astronomskisavez