messier katalogASTRONOMSKO DRUŠTVO VIŠNJAN - ASTRONOMSKO DRUŠTVO BESKRAJ - HRVATSKI ASTRONOMSKI SAVEZ

*POZIV NA 19. MESSIEROV MARATON*
Tičan, 6. - 7. travnja 2013.

 

Ovogodišnji maraton upotpunili bi predavanjima o trendovima iz astronomije i projektima u tijeku. Voljeli bi da svi sudionici kroz kratko izlaganje predstave svoje ili aktivnosti društva u kojima su članovi.

Prijedlog programa (podložnog promjenama):

 

 

Subota, 6.04.2013.

 

15.00 Predavanja:                                           
-  Meteoritika i križevački meteorit, Korado Korlević
-  HMM - rezultati i budući razvoj, Damir Šegon
-  Astrografija - novi trendovi, Boris Štromar
-  Projekt "Spaceguard" i globalni sustav obrane od NEO, Stefan Cikota
-  Sadašnji "state of the art" amaterske astronomske optike, Zlatko Ciganj

17.00 Predstavljanje rada astronomskih društava i aktivnih pojedinaca
18.30 Prijava sudionika i pripreme za maraton
19.00 Službeni početak Messierovog maratona
00.00 Noćni obrok u Zvjezdarnici Tičan

 

Nedjelja, 7.04.2013.

 

05.00 Završetak Maratona
05.30 Odlazak na spavanje
13:00 Zajednički ručak i podjela priznanja u restoranu Borgonja, Višnjan
16:00 Zajednička fotografija i rastanak

 

Maraton:

 

Okupljanje sudionika je od 18:00 sati na livadi istočno od zvjezdarnice na Tičanu. Službeni dio programa počinje u 19:00 sati i traje do 05:00 sati, odnosno odluke suca o privremenom prekidu i/ili ranijem završetku u slučaju promjene vremenskih uvjeta. Svaki tim sačinjava dvoje natjecatelja, odnosno glavni natjecatelj i asistent koji pronalaske prijavljuju sucu. Što ponijeti i kako se pripremiti: Natjecanje će se odvijati na travnatoj livadi. Napominjemo da teren može biti mokar zbog čega bi moglo doći do povećane propusnosti. Preporučamo sa sobom ponijeti radnu PVC foliju na kojoj će se postaviti oprema i opažač. Teren je prema istoku puno otvoreniji od Rušnjaka, zbog čega preporučamo pratiti prognoze vjetra (precizni poodaci na http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/aladin). U slučaju bure, ne treba brinuti za blato i tlo već o vjetrozaštiti sebe i teleskopa!

Za natjecatelje koji do sada nisu imali iskustva:

- na internetu su dostupni izvještaji i slike prethodnih okupljanja
- bilo bi poželjno proučiti dostupnu literaturu
- priručnici na internetu: The Observing Guide to the Messier Marathon A Handbook, Deep Sky Companions The Messier Objects, Deep-Sky Companions Hidden Treasures

 

Smještaj:

 

Za sve sudionike predviđen je "spartanski" smještaj u višekrevetnim sobama, u zgradi dormitorija u Višnjanu, uz napomenu da sudionici donose svoje vreće za spavanje. Oni koji su u mogućnosti doći dan ranije (5.travnja) zbog upoznavanja prostora i treninga, mogu također prenoćiti u dormitoriju.

Kotizacija:

Puna kotizacija iznosi 100,00 kuna i obuhvaća: noćni obrok, čaj, ručak u restoranu, smještaj u dormitoriju, nagrade/ priznanja za pobjednika i natjecatelje, zajedničku fotografiju. Osnovna kotizacija od 50,00 kuna se ne može umanjiti i ne predviđa ručak u restoranu. Kotizacija se plaća prilikom prijave, na dan održavanja maratona. Suci su oslobođeni plaćanja.


VAŽNO:

 

U slučaju loših vremenskih prilika, okupljanje se ne otkazuje, već se pretvara u (g)astronomsko druženje.

Molimo da nas o dolasku u Višnjan obavijestite do 4. travnja 2013. godine u 15.00 sati. Radi organizacije i pripreme, obrazac koji je u nastavku molimo poslati na adrese e-pošte Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i (cc.) Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili putem faxa: +385 52 449 212.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

19. MESSIEROV MARATON VIŠNJAN
6. - 7. travanj 2013. godine

OBRAZAC ZA PRIJAVU

Ime i prezime:
Članstvo:    (upisati naziv društva)
Prijavljuem se kao: (molimo zaokružiti ili podebljati)
- Natjecatelj
- Asistent
- Pratitelj
Kotizacija: (molimo zaokružiti ili podebljati)
- Osnovna: 50,00 kuna
- Puna:  100,00 kuna
Kontakt e-pošta i mobitel:

Predstavljanje aktivnosti (upišite DA/NE). Ukoliko je odgovor da, molimo  pojasnite (jedna do dvije rečenice su dovoljne).

Je li vam potrebno osigurati noćenje u dormitoriju (upišite DA/NE). Ukoliko je odgovor da, molimo da upišete datum dolaska.

Molimo da popunjeni obrazac dostavite na adrese korado(at)astro.hr i irma(at)exp.hr ili pošaljete putem faxa: + 385 52 449 212, najkasnije do 4. travnja 2013. godine u 15.00 sati.

Facebook @astronomskisavez