U noći nakon maksimuma Perzeida, još je uvijek bilo jako puno meteora pripadnika tog potoka. Dapače, na zapadnoj obali svjeroameričkog kontinenta opažan je outburst (kratkotrajno povećana aktivnost) koja je višestruko nadmašila aktivnost "standardnog" maksimuma za više od 150 meteora na sat (https://www.meteornews.net/2021/08/15/perseid-meteor-outburst-2021/)! Gledano iz najzapadnijih krajeva Hrvatske međutim, kralj noći 13/14 kolovoza nije bio Perzeid - već sporadični meteor, točnije vatrena kugla koja je prema izračunima Hrvatske meteorske mreže završila barem jednim meteoritom mase od oko 150 grama.
Vatrenu kuglu snimile su HMM kamere iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d'Isonzo) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga (sa udaljenosti od 530 kilometara!) - u trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca. Svoj svjetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednjoevropskom ukaznom mjerenju vremena na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23,2 kilometra. Izračunom dinamike u zadnjoj točki svjetlog leta procjenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negdje u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizirati.
Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadajmo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva.

 

Danas je na Korčuli u mjestu Žrnovo montirana i puštena u rad nova meteorska kamera Hrvatske odnosno Globalne meteorske mreže. Kameru je nabavila Zajednica Tehničke Kulture Dubrovnik , a montažu su izvršili glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević i Ivan Sardelić iz Astronomske udruge Korčula koji će se dalje brinuti o radu kamere.

 

2021 06 19 Korcula hmm

Krajem svibnja puštene su u rad četiri nove kamere Hrvatske meteorske mreže odnosno Globalne meteorske mreže i automatska meteorološka postaja smještene na krovu Pastoralnog centra sv. Leopolda Mandića u Artatorama na otoku Lošinju. Kamere prate meteorsku aktivnost na nebu iznad sjevera Istre odnosno Slovenskog primorja i dijela Italije. Nabava kamera i meteorološke postaje je financirana iz Javnih potreba u tehničkoj kulturi RH odnosno Hrvatske zajednice tehničke kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

2021 hmm losinj

U noći sa 22. na 23. veljače 2021. točnije 23.02.2021. u 00 sati 00 minuta i 23 sekunde po lokalnom vremenu kamere Hrvatske meteorske mreže (Global Meteor Network) snimile su vrlo sjajan meteor, bolid nešto slabijeg sjaja od Mjeseca u fazi prve četvrti. Kasnijom analizom snimaka sa xxx kamera, pokazalo se da je na područje Dalmacije pao meteorit. Prema prvim rezultatima koordinator meteorske mreže Damir Šegon je izvijestio da su snimke sa četiri kamere (Zadar, Čiovo, Zvjedano selo Mosor i Humac kraj Jelse na otoku Hvaru) omogućile izračun putanje, iz kojeg je proizišlo da je tijelo veličine otprilike rukometne lopte u atmosferu Zemlje ušlo brzinom od oko 19,7 kilometara u sekundi te svoj sjajni put započelo na visini od 84 kilometra. Nakon nešto više od 4 sekunde preleta, meteoroid se ugasio pri brzini nešto manjoj od 3 kilometra u sekundi na visini od 26 kilometara, pri čemu rezultat dinamike u zadnjoj točki svijetlog leta upućuje na to da je dio meteoroida preživio svijetli let. Preživjela masa procijenjena je na oko 25 grama, što uz tipičnu gustoću od 3300 kilograma po metru kubičnom daje tijelo koje odgovara kugli promjera oko 25 milimetara (nešto poput veličine loptice za stolni tenis ili golf). Orbita tijela ukazuje na to da je tijelo porijeklom iz asteroidnog pojasa.

Nebeska tijela meteoroidi koja prilikom sraza s atmosferom Zemlje vidimo kao svjetlosnu pojavu meteore ukoliko su dovoljno velike mase da ne izgore u potpunosti padnu na površinu Zemlje i tada ih nazivamo meteoritima. Na Zemlju iz svemira svakodnevno padne više od 40 tona materijala iz svemira koji najčešće sagori u našoj atmosferi, a povremeno se dogodi da neki veći komad preživi i stigne do površine Zemlje kao što je to sada slučaj. Meteorit je pao u Dalmaciju na šire područje grada Šibenika, a preciznije podatke o mjestu pada za sada nećemo iznositi u javnosti kako ne bi prouzročili „meteorsku groznicu“ i kako bi eventualni nalaz zaštitili za potrebe znanosti. U potragu za meteoritom će uskoro krenuti organizirana skupina članova naših astronomskih društava.

 

CMN 20210222 230023 ZD Ciovo ZSM Humac

Facebook @astronomskisavez