Iznad Hrvatske je jutros eksplodirao BOLID (meteor velikog sjaja) oko 10:30 - 10:31. Nakon bljeska, zvuk se u Zagrebu čuo oko 10:34. U većini gradova sjeverne Hrvatske čula se eksplozija u trajaju nekoliko sekundi, a ponegdje su se tresli prozori. Materijalnih šteta nema. Raspad se prema procjenama dogodio na visini većoj od 30 kilometara i zato je eksplozija viđena iz velikog dijela Hrvatske, od Istre, Dalmacije, Zagreba, a jedina do sad poznata video snimka je sa sigurnosne kamere automobila u Italiji, gradić Fano između Pesare i Ancone, udaljenog oko 350 kilometara zračne linije od Zagreba: https://youtu.be/ezJOriwsxV4.

Gdje je točno eksplodirao, ne zna se još, vjerojatno negdje iznad sjeverne Hrvatske. Za preciznije lociranje potrebni su podaci seizmoloških stanica iz Hrvatske i Slovenije, te dodatne snimke sigurnosnih kamera. Moguće je da su dijelovi bolida preživjeli pad na tlo u obliku meteorita, no točna lokacija se ne zna, a bez stručne analize kamenje pronađeno kao "potencijalni meteoriti" nemaju nikakve vrijednosti.

Radi određivanja putanje, originalne fotografije i video snimke šaljite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; provjerite snimke sigurnosnih kamera; ako ste u mogućnosti s iste lokacije danas po noći napravite fotografiju tako da se vidi nekoliko zvijezda i ponovno pošaljite.

 

Linkovi sa snimkama bolida:

 

Zagreb - https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZzQODkZkuxwncSkPfX0gNdSvXeWFmabPBM7&fbclid=IwAR2Jfuh6G3xO3cnua03VFx64Iv2-rjQsqExiXXjD-uAb67-ZIE6KSSKtTHY

 

Fano (Italija) - https://youtu.be/ezJOriwsxV4

Senj (LiveCamCroatia) - https://youtu.be/ZENkMJVCYlE

 

2020 02 28 bolid

Facebook @astronomskisavez