Tijekom prvog vikenda u srpnju ove godine, 2/3.07. (noći kada nema Mjeseca), na Platku će se održati prvi Platak Star Party (PSP) u organizaciji Akademskog astronomskog društva - Rijeka. Radi se skupu astronoma amatera, koji će (na što mračnije mjesto) donijeti svoje teleskope i pomoću njih promatrati nebeske objekte.

Sudionici će tijekom promatranja razmjenjivati iskustva o traženju objekata i opremi koju koriste, uspoređivati kako se koji objekt vidi kroz koji teleskop, razmjenjivati i posuđivati opremu. Također će se tražiti malo poznati objekti ili neki unaprijed dogovoreni. Gledatelji i znatiželjnici su također dobrodošli.
Sudjelovati mogu svi astronomi amateri. Prethodno samo treba doći u mali dom na Platku do 20:00 sati dana 2.07. i prijaviti sudjelovanje. Za tu noć je u domu zakupljeno tridesetak kreveta.
Promatranje će se održati na parkiralištu ispod doma. Sudjelovati mogu svi koji donesu svoj teleskop, te ostali koji žele naučiti ponešto o astrognoziji i korištenju optičkih instrumenata.
Važno je da se svi pridržavaju pravila o nekorištenju bijelog svjetla tijekom promatranja, da ne diraju tuđu opremu bez dozvole vlasnika, te da se dobro obuku.
Nadajmo se dobrom vremenu!

Dinko Brautović, predsjednik AAD RIJEKA

Facebook @astronomskisavez