Dzoni StimacU nedjelju, 20. rujna 2015. nakon duge i teške bolesti preminuo je dugogodišnji član Akademskog astronomskog društva Rijeka Džoni Štimac. Pamtit ćemo Džonija po nesebičnom zalaganju i pomoći koju je u svakom trenutku bio spreman pružiti svakom astronomu. Bio je jedan od onih koji su svojim entuzijazmom i zalaganjem dali veliki doprinos razvoju astronomije u gradu Rijeci. Hvala mu za sve što je učinio za amatersku astronomiju, a ponajviše mu hvala na tome što je bio dobar čovjek i prijatelj. Džoni, vidimo se među zvijezdama.

demetrio morasU petak 19. lipnja 2015. premino je i pridružio se zvijezdama naš dragi kolega Demetrio Moras. Demetrio je bio osnivač Astronomskog društva Pordenone (Gruppo Astrofili Pordenonesi - GAP) na čijem je čelu kao predsjednik proveo posljednjih 35 godina. Pamtit ćemo ga kao pasioniranog astronoma amatera i dobrog organizatora i to ne samo astronomskih već i brojnih sportskih događanja i natjecanja. Na prijedlog koordinatora Koordinacije astronomskih društava Alpe-Adria Paola Corellija, zajednica astronoma amatera će se Demetrija prisjetiti na slijedećem susretu Alpe-Adria 13. rujna 2015. koji se ima održati u Malom Lošinju.

maja suveljakU petak 19. lipnja 2015. u 69. godini života na svoj put među zvjiezde krenula je naša draga kolegica Maja Šuveljak. Maju ćemo pamtiti kao gorljivu organizatoricu i voditeljicu brojnih školskih aktivnosti iz područja astronomije. Hvala joj za sve što je sa nastavničkim žarom činila za školsku astronomiju.

 

Dragan Radmilovic

Astronomska zajednica ostala je bez jednog neumornog popularizatora astronomije u našoj regiji. U srijedu 19. veljače 2014. preminuo je naš kolega i prijatelj Dragan Radmilović predsjednik Saveza astronoma amatera Srbije. Zimsko kupanje u Sutomoru (Crna Gora) bilo je kobno po njegov život. Dragan je bio u Sutomoru radi dvodnevnog seminara iz astronomije u organizaciji Saveza astronoma amatera Srbije za osnovnu školu u Sutomoru. Dragana ćemo pamtiti kao neumornog popularizatora astronomije, prijatelja, entuzijastu i avanturista. Dragane, ostat ćeš u našim sjećanjima i družit ćemo se s tobom svaki puta kada pogledamo u zvijezde. 

Facebook @astronomskisavez