U ponedjeljak 11. studenog 2019. godine dogoditi će se rijetka astronomska pojava, planet Merkur će prividno preći preko Sunčeva diska. Ova se pojava iz naših krajeva zadnji puta mogla vidjeti  09. svibnja 2016. godine, a slijedeći ćemo je puta moći vidjeti tek 13. studenog 2032. godine. Početak tranzita je u 13 sati i  35 minuta po lokalnom vremenu, a iz naših će se krajeva vidjeti prva polovica tranzita od njegova početka u 13 sati i 35 minuta do malo nakon sredine prelaska Merkura preko Sunca koje će se dogoditi u 16 sati i 19 minuta dok drugu polovicu nećemo moći vidjeti obzirom da nam Sunce zalazi u 16 sati i 39 minuta. Iz naših krajeva tranzit će trajati 3 sata i 4 minute dok je ukupno trajanje tranzita oko 5 sati i 30 minuta.

 

2019 11 11 tranzit Merkura

 

Hrvatski astronomski savez će u suradnji sa svojim udrugama članicama organizirati opažanja ove pojave teleskopima u sljedećim mjestima:

 

DARUVAR

Mjesto: glavni gradski trg

Vrijeme: od 13:30 do 15:30

Organizator: Astronomsko društvo Kumova slama

 

KOPRIVNICA

Mjesto: Zrinski trg

Vrijeme: od 13:35 do 16:30

Organizator: Astronomsko društvo Koprivnica

U slučaju lošeg vremena predavanje i online praćenje u Domu ZTK, Trg mladosti 1a

 

KRIŽEVCI

Mjesto: glavni gradski trg

Vrijeme: od 13:30 do 16:00

Organizator: Križevačka astronomska udruga Perzeidi

 

KUTINA

Mjesto: Trg Franje Tuđmana

Vrijeme: od 13:30 do 16:30

Organizator: Astronmomsko društvo "Ivan Štefek"

 

MALI LOŠINJ

Mjesto: ispred Muzeja Apoksiomena

Vrijeme: od 13:30 do 16:30

Organizator: Astronomsko društvo „Leo Brenner"

 

PULA

Mjesto: Pula, Zvjezdarnica na Monte Zaru

Vrijeme: od 13:30 do zalaska Sunca (cca 16:40)

Organizator: Astronomsko društvo „Istra" Pula

 

RIJEKA

Mjesto: Astronomski centar Rijeka (sv. Križ)

Vrijeme: od 13:30 do 16:30

Organizator: Akademsko astronomsko društvo Rijeka

 

SPLIT

Mjesto: kupalište Bačvice

Vrijeme: od 13:30 do 16:30

Organizator: Zvjezdano selo Mosor

 

SPLIT 

Mjesto: Srednja škola za grafiku,
dizajn i održivi razvoj

Vrijeme: od 13:30 do 15:30

Organizator: Astronomska udruga Korčula

 

ZAGREB

Mjesto: Jarun, savski nasip na jugozapadnom dijelu

Vrijeme: od 13:30 do 16:30

Organizator: Astronomsko društvo Beskraj

 

VARAŽDIN

Mjesto: Kapucinski trg

Vrijeme: od 13:30 do 16:30

Organizator: Astronomsko društvo Varaždin

 

Odmah upozoravamo sve da ne gledaju direktno u Sunce pa niti sa sunčanim naočalama ili nekakvim priručnim sredstvima (začađena stakla, negativi, cd-i, ...) jer si mogu ozbiljno oštetiti vid. Planet Merkur je malen i neće ga se moći tek tako uočiti prostim okom. Stoga, dođite na promatranje teleskopima koji će biti opremljeni posebnim filterima namijenjenim za opažanje Sunca i pogledajte ovu pojavu na siguran način. 

Danas je u Rijeci na Botelu Marina održano svečano otvorenje 7. Festivala tehničke kulture. Otvorenju ove dvodnevne manifestacije tehničke kulture na kojoj sudjeluje i Hrvatski astronomski savez prisustvovali su: Andrej Poropat, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke, Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije, Damir Tomić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Dorian Božičević, predsjednik Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije i Đordano Bucci, predsjednik Zajednice tehničke kulture Rijeka.

 

2019 FTK otvorenje Damir Tomic

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture - Damir Tomić

 

2019 FTK otvorenje Dorian Bozicevic

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Primorsko-goranske županije - Dorian Božičević

 

2019 FTK otvorenje Giordano Bucci

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Rijeke - Giordano Bucci

 

 

 

 

U četvrtak i petak, 24. i 25. listopada 2019. godine na Gatu Karoline Riječke održat će se sedmo izdanje Festivala tehničke kulture. Festival u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture predstaviti će cjelokupnu djelatnost nacionalnih saveza tehničke kulture, s ciljem promocije, poticanja na bavljenje tehničkim radom te privlačenja djece i mladih.Oba dana manifestacije posjetitelji će od 10 do 18 sati moći posjetiti festivalski šator na gatu gdje će moći vidjeti i sudjelovati u praktičnim radionicama, demonstracijama, prezentacijama, predavanjima i izložbama uz stručne mentore iz cijele Hrvatske i predstavnike sedamnaest nacionalnih saveza. U šatoru će se predstaviti discipline modelarstva, elektronike, automatike, raketnog modelarstva, informatike, robotike, radiokomunikacije i orijentacije, astronomije, automodelarstva, brodomaketarstva, aviomodelarstva, jedriličarskog modelarstva, fotografije, filmskog i video stvaralaštva, učeničkog zadrugarstva, inovatorstva, ronjenja i podvodne fotografije te kajakaštva s fokusom na gradnju čamaca. Zainteresirani će moći i upravljati dronovima, automodelima, jedrilicama i robotima, a festivalu će se pridružiti i brojni učenici osnovnih i srednjih škola iz Rijeke i PGŽ-a.
Festival tehničke kulture 2019. organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Rijeka i Zajednicom tehničke kulture Primorsko-goranske županije, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Grad Rijeka, uz potporu Primorsko-goranske županije.
 
FTK fb naslovnica web

Petrova gora je nedavno proglašena prvim Međunarodnim parkom tamnog neba u Hrvatskoj, te je jedan od samo 15 parkova u Europi! Prvi veliki događaj u Parku obilježavamo već tradicionalnim promatranjem meteorskog roja perzeidi te (besplatnom!) projekcijom filma u suradnji s Riječnim kinom Karlovac https://www.facebook.com/rijecno.kino/. Ove godine maksimum meteora pada za vrijeme gotovo punog Mjeseca, pa će zbog mjesečevog sjaja biti vidljivo nešto manje meteora od uobičajenih 60-70 u jednom satu, no uz film, teleskope i bistro nebo, astronomska zabava je zagarantirana!

LOKACIJA: Plato u podnožju spomenika na Petrovoj gori.

PROGRAM:

19:30 Povijesno predavanje i obilazak spomenika Vojina Bakića
20:45 Projekcija filma “Prvi čovjek”
22:45 “Planetarij na otvorenom” – identificiranje zviježđa, objekata na noćnom nebu, s naglaskom na zviježđe Perzeja i meteore

UPUTE ZA OPAŽAČE:

- za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, ...)
- meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 15 minuta u potpunoj tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
- PRILIKOM OPAŽANJA METEORA NEMOJTE KORISTITI BIJELE SVJETILJKE, UKLJUČUJUĆI SVJETLA AUTOMOBILA I MOBITELA DA NE UNIŠTITE DRUGIMA NOĆNI VID! Koristite crvene svjetiljke ili vaše svjetiljke prekrijte crvenim celofanom. Prilikom dolaska i odlaska automobilom koristite samo pozicijska svjetla!
- ponesite prostirku, ležaljku ili vreću za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja
- nije potrebno gledati direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja), meteori se pojavljuju svugdje po nebu

PREDAVANJE I OBILAZAK:

Zalazak sunca u nedjeljno je poslijepodne najprikladniji trenutak za obilazak spomenika Vojina Bakića iz 1981. godine čiji ostatak inoksovih oplata komununicira sa svjetlom i prirodom dajući dojam pokreta ovog remek-djela memorijalne skulpture. Višenamjenski objekt koji nikad nije zaživio punim sjajem i koji je netaknut preživio Domovinski rat bit će predstavljen uz stručno vodstvo posjetiteljima događaja.

O FILMU:

"First Man", biografski/drama/povijesni, redatelj Damien Chazelle, glumci Ryan Gosling, Claire Foy

Prvi čovjek najvećih filmskih romansi današnjice, Ryan Gosling u glavnoj ulozi i za njega nekarakterističnom tematskom izletu, sada postaje prvi čovjek na mjesecu. Kao svojevrsna kronika Armstrongovog života i karijere, film nas uvodi u zbivanja između 1961. i 1969., razdoblje pripreme i egzekucije jedne od najopasnijih misija u povijesti putovanja u svemir. U nizu NASA-inih projekata, jedan je u svjetskoj povijesti ostavio dubok trag. Uspješnim slijetanjem na mjesec 20. srpnja 1969. godine, astronaut Neil Armstrong postao je prvi čovjek čija je noga kročila na površinu mjeseca. U toj povijesnoj šetnji pridružio mu se Buzz Aldrin, dok je njihov kolega Michael Collins za to vrijeme orbitirao oko mjeseca na komandom brodu.

 

Facebook stranica događanja: https://www.facebook.com/events/2893852280688983/

 

2019 Perzeidi Petrova Gora

Facebook @astronomskisavez