U Tehničkom muzeju je u četvrtak, 9.5., otvorena izložba astrofotografija članova Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba. Na izložbi je postavljeno više od 40 spektakularnih astrofotografija maglica, galaksija i noćnih zvjezdanih pejzaža. Osim astrofotografija, tu su i skice astronomskih objekata koje je napravio Vedran Vrhovac, kako bi se posjetiteljima dočaralo kako ti objekti zapravo izgledaju kad ih se opaža prostim okom kroz teleskop. Na dva info panoa može se vidjeti oprema i metode kojima se snimaju astrofotografije, te neke od prvih (uspješnih!) astrofotki koje su snimaljene još s Japetića. Na središnjem dijelu prostorije su vitrine u kojima je hrpa fotografija s druženja i javnih promatranja tijekom proteklih 20 godina.

Na otvorenju u četvrtak bilo je, usprokos kiši, dosta posjetitelja. Izložbu su otvorili ravnateljica muzeja Markita Franulić i Ante Radonić koji uvijek rado pomaže u aktivnostima udruge. Bilo je jako lijepo vidjeti toliko ADI-jevaca odjednom na okupu, što novih, a što starih članova. U ovih dvadeset godina dogodili su se svakakvi astronomski događaji, neki članovi su se nastavili i profesionalno baviti astronomijom, a najljepše od svega su ipak sva zajednička druženja i bezbroj anegdota kojih ćemo se zauvijek sjećati. A koliko nas samo toga još čeka…

 

Izložba je postavljena na prvom katu Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu i može se pogledati do 20. lipnja.

 

2019 05 09 ad beskraj teh muzej

Ravnateljica muzeja Markita Franulić, predsjednik A.d. Beskraj Boris Štromar i Ante Radonić na otvorenju izložbe

 

 

U Poreču je u ponedjeljak 25. 0žujka 2019.  otvoreno 61. državno natjecanje mladih tehničara u sklopu kojega je Hrvatski astronomski savez organizirao izložbu IZNAD I JOŠ DALJE (ABOVE AND BEYOND) Međunarodne astronomske unije povodom njene 100. obljetnice. Izložba daje pregled najvažnijih astronomskih otkrića u posljednih 100 godina. Hrvatski prijevod i postav potpisuje tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, mag. theol., a hrvatska verzija izložbe je napravljena uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

2019 03 25 izlozba Porec

U četvrtak 4. listopada 2018. s početkom u 20:00 sati održati će se otvorenje nove stalne izložbe Akademskog astronomskog društva Rijeka u sklopu manifestacije Svjetski tjedan svemira 2018. u Astronomskom centru Rijeka, Sveti križ 33.

 

2018 10 04 AAD RI Izlozba

2015 07 09 izlozba 160r SGU prolazu između Rive lošinjskih kapetana i ulice Vladimira Gortana u četvratak 09. srpnja 2015. postavljene su dvije izložbe o povijesti lošinjske astronomije. Jedna biografska o životu i radu Lea Brennera (Spiridiona Gopčevića) i druga o 120 godina od posjeta poznatog američkog astronoma Percivala Lowella Malom Lošinju i Zvjezdarnici "Manora". Izložbe možete posjetiti od 00:00 do 24:00 sata sve do kraja turističke sezone.

 

2015 07 09 izlozba 120g PL

 

Facebook @astronomskisavez