Na Višnjanskoj zvjezdarnici je u noći sa subote na nedjelju (30.-31.03.2019.) održan jubilarni 25. Messierov maraton, natjecanje u pronalaženju nezvjezdanih objekata (maglica, galaksija, kuglastih i otvorenih skupova zvijezda) iz Messierovog kataloga u koji ukupno broji 110 objekata. Prije početka natjecateljskog dijela u predavaoni zvjezdarnice na Tičanu održana su dva predavanja: „Novosti u Hrvatskoj meteorskoj mreži“ koje je održao koordinator Hrvatske meteorske mreže Damir Šegon i „Zemlji bliski (NEO) objekti“ koje je održao voditelj Višnjanske zvjezdarnice Korado Korlević. Glavni sudac natjecanja je bio zadnji pobjednik maratona Uroš Todorović Mikšaj koji je sudio uz pomoć tri pomoćna suca. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 11 ekipa (svaki natjecatelj ima pravo imati jednog pomoćnika), a natjecanje je započelo u 20:30 sati i završilo u zoru nakon čega se otišlo na kratki počinak. U 13:000 sati se u Konobi Borgonja u Višnjanu održala svečanost proglašenja pobjednika i podjele priznanja natjecateljima. Prva tri mjesta su zauzeli sljedeći natjecatelji: 1. mjesto – Vedran Vrhovac sa 106 pronađenih objekata, 2. mjesto – Lovro Dujnić sa 104 pronađena objekta i 3. mjesto Jorg Hotter sa 101 pronađenim objektom. Nakon proglašenja pobjednika nastavilo se s druženjem uz ručak, a potom je uslijedila zajednička fotografija ispred zvjezdarnice na Tičanu. Treba napomenuti da su uvjeti za provedbu ovog natjecanja kao i za rad zvjezdarnice na Tičanu iz godine u godinu sve lošiji i lošiji radi konstantnog rasta svjetlosnog onečišćenja u Istri.

 

2019 03 31 Messier grupna

 Zajednička fotografija ispred zvjezdarnice na Tičanu

 

2019 03 31 Vrhovac

 1. mjesto: Vedran Vrhovac

 

2019 03 31 Dujnic

2. mjesto: Lovro Dujnić

 

2019 03 30 Korado

 Predavanje Korada Korlevića

 

2019 03 30 Segon

Predavanje Damira Šegona

 

Dragi ljubitelji astronomije i zvjezdanog neba,
Astronomsko društvo Višnjan, Astronomsko društvo Beskraj,
Astronomsko društvo „Leo Brenner“ i Hrvatski astronomski savez pozivaju vas na
 
25. Messierov maraton – Višnjan/Tićan, 30. i 31. ožujka 2019.
 
Organiziranjem ovogodišnjeg maratona želimo pridonijeti popularizaciji vizualnog promatranja teleskopima.
Osim natjecateljskog dijela organiziramo i predavanja.
 
Vremena održavanja su okvirna! Prognoza ja za sada dobra!
 
Subota, 30. 03. 2019.
18:00 - 19:00 – Predavanje: Novosti u Hrvatskoj meteorskoj mreži (Damir Šegon)
19:00 - 20:00 - Predavanje: Zemlji bliski (NEO) objekti (Korado Korlević)
20:00 - Prijava sudionika i pripreme za maraton
20:30 - Službeni početak Messierovog maratona
 
Nedjelja, 31.03.2019.
00:30 - Noćni obrok u Zvjezdarnici Tićan
05:30 - Završetak Maratona
06:00 - Odlazak na spavanje
13:00 - Zajednički ručak i podjela priznanja u restoranu Borgonja, Višnjan
15:00 - Zajednička fotografija i rastanak
 
Maraton
Okupljanje natjecatelja je od 19:00 sati na livadi istočno od zvjezdarnice na Tičanu. Natjecanje počinje u 20:30 sat i traje do 05:30 sati, odnosno odluke suca o privremenom prekidu i/ili ranijem završetku u slučaju promjene vremenskih uvjeta. Svaki tim sačinjava dvoje natjecatelja, odnosno glavni natjecatelj i asistent koji pronalaske prijavljuju sucu.
 
Što ponijeti i kako se pripremiti
Natjecanje će se odvijati na travnatoj livadi. Napominjemo da teren može biti mokar zbog čega bi moglo doći do povećane propusnosti. Preporučamo sa sobom ponijeti radnu PVC foliju na kojoj će se postaviti oprema i opažač. Teren je prema istoku puno otvoreniji od Rušnjaka, zbog čega preporučamo pratiti prognoze vjetra. U slučaju bure, ne treba brinuti za blato i tlo već o vjetrozaštiti sebe i teleskopa!
 
Za natjecatelje koji do sada nisu imali iskustva:
◾na internetu su dostupni izvještaji i slike prethodnih okupljanja
◾bilo bi poželjno proučiti dostupnu literaturu - priručnici na internetu: The Observing Guide to the Messier Marathon A Handbook, Deep Sky Companions The Messier Objects, Deep-Sky Companions Hidden Treasures
 
Smještaj
Za sve sudionike predviđen je "spartanski" smještaj u višekrevetnim sobama, u zgradi dormitorija u Višnjanu, uz napomenu da sudionici donose svoje vreće za spavanje. Oni koji su u mogućnosti doći dan ranije (29. ožujka) zbog upoznavanja prostora i treninga, mogu također prenoćiti u dormitoriju.
 
Kotizacija
Puna kotizacija iznosi 100,00 kuna i obuhvaća: noćni obrok, čaj, ručak u restoranu, smještaj u dormitoriju, nagrade/priznanja za pobjednika i natjecatelje, zajedničku fotografiju. Osnovna kotizacija od 50,00 kuna se ne može umanjiti i ne predviđa ručak u restoranu. Kotizacija se plaća prilikom prijave, na dan održavanja maratona. Suci su oslobođeni plaćanja.
 
VAŽNO: U slučaju loših vremenskih prilika, okupljanje se ne otkazuje, već se pretvara u (g)astronomsko druženje. Molimo da nas o dolasku u Višnjan obavijestite najkasnije do 28. ožujka 2019. godine u 15:00 sati. Radi organizacije i pripreme, molimo osobne podatke svakog pojedinog sudionika poslati putem sljedeće poveznice https://goo.gl/forms/QDZ1k5sjt3MBlMgs1
 
m45 plejade

Dragi ljubitelji astronomije i zvjezdanog neba,

Astronomsko društvo Višnjan, Astronomsko društvo Beskraj, Astronomsko društvo „Leo Brenner“

i Hrvatski astronomski savez pozivaju vas na

24. Messierov maraton – Višnjan/Tićan, 14. i 15. travnja 2018.

Organiziranjem ovogodišnjeg maratona želimo pridonijeti popularizaciji vizualnog promatranja teleskopima svim uzrastima. Osim natjecateljskog dijela i stručnih predavanja ove će se godine održati radionica u kojoj će se svi zainteresirani moći upoznati sa snimanjem Messierovih objekata kroz glavni instrument zvjezdarnice na Tićanu.

Vremena održavanja su okvirna!

Subota, 14. 04. 2018.

 • 16:00 – 18:00 - Radionica korištenja teleskopa za djecu i mlade (Dorian Božičević, Boris Štromar, …)
 • 18:00 - 20:30 – Predavanja: Predstavljanje rada Hrvatske meteorske mreže (Damir Šegon); Spaceguard (Korado Korlević); Osnove astrofotografije (Boris Štromar)
 • 20:30 - Prijava sudionika i pripreme za maraton
 • 21:00 - Službeni početak Messierovog maratona
 • 22:00 – 24:00 – Radionica: Snimanje Messierovih objekata kroz glavni instrument zvjezdarnice na Tićanu za posjetitelje

Nedjelja, 15.04.2018.

 • 00:30 - Noćni obrok u Zvjezdarnici Tićan
 • 01:00 – 02:00 - Radionica: Snimanje Massierovih objekata kroz glavni instrument zvjezdarnice na Tićanu za natjecatelje
 • 05:30 - Završetak Maratona
 • 06:00 - Odlazak na spavanje
 • 13:00 - Zajednički ručak i podjela priznanja u restoranu Borgonja, Višnjan
 • 16:00 - Zajednička fotografija i rastanak
 • na internetu su dostupni izvještaji i slike prethodnih okupljanja
 • bilo bi poželjno proučiti dostupnu literaturu - priručnici na internetu: The Observing Guide to the Messier Marathon A Handbook, Deep Sky Companions The Messier Objects, Deep-Sky Companions Hidden Treasures

Maraton

Okupljanje natjecatelja je od 20:00 sati na livadi istočno od zvjezdarnice na Tičanu. Natjecanje počinje u 21:00 sat i traje do 05:30 sati, odnosno odluke suca o privremenom prekidu i/ili ranijem završetku u slučaju promjene vremenskih uvjeta. Svaki tim sačinjava dvoje natjecatelja, odnosno glavni natjecatelj i asistent koji pronalaske prijavljuju sucu.

Što ponijeti i kako se pripremiti

Natjecanje će se odvijati na travnatoj livadi. Napominjemo da teren može biti mokar zbog čega bi moglo doći do povećane propusnosti. Preporučamo sa sobom ponijeti radnu PVC foliju na kojoj će se postaviti oprema i opažač. Teren je prema istoku puno otvoreniji od Rušnjaka, zbog čega preporučamo pratiti prognoze vjetra (precizni podaci na http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/aladin). U slučaju bure, ne treba brinuti za blato i tlo već o vjetrozaštiti sebe i teleskopa!

Za natjecatelje koji do sada nisu imali iskustva:

Smještaj

Za sve sudionike predviđen je "spartanski" smještaj u višekrevetnim sobama, u zgradi dormitorija u Višnjanu, uz napomenu da sudionici donose svoje vreće za spavanje. Oni koji su u mogućnosti doći dan ranije (13. travnja) zbog upoznavanja prostora i treninga, mogu također prenoćiti u dormitoriju.

Kotizacija

Puna kotizacija iznosi 100,00 kuna i obuhvaća: noćni obrok, čaj, ručak u restoranu, smještaj u dormitoriju, nagrade/priznanja za pobjednika i natjecatelje, zajedničku fotografiju. Osnovna kotizacija od 50,00 kuna se ne može umanjiti i ne predviđa ručak u restoranu. Kotizacija se plaća prilikom prijave, na dan održavanja maratona. Suci su oslobođeni plaćanja.

VAŽNO

U slučaju loših vremenskih prilika, okupljanje se ne otkazuje, već se pretvara u (g)astronomsko druženje. Molimo da nas o dolasku u Višnjan obavijestite do 12. travnja 2018. godine u 15:00 sati. Radi organizacije i pripreme, molimo osobne podatke svakog pojedinog sudionika poslati putem sljedeće poveznice https://goo.gl/forms/I8asVKzA25cT0HmL2.

 

MessierMar

MessierMarOvogodišnji Messier maraton će se održati na Zvjezdarnici Tićan (Višnjan) u noći sa 14. na 15. travnja. Informacije o prijavama i ostatku programa bit će objavljene uskoro.

Facebook @astronomskisavez