U nedjelju 3. rujna 2023. u talijanskom mjestu Amaro (Udine) održan je 31. Susret astronomskih društava regije Alpe-Adria. Na susretu je sudjelovalo četrdesetak sudionika iz 17 astronomskih društava iz Italije, Hrvatske, Njemačke i Slovenije. Susret je započeo pozdravnim govorima predsjednika društva domaćina (Astronomsko društvo CALMA APS) Giannija Cetrula, načelnice Općine Amaro Laure Zanella i koordinatora susreta Alpe-Adria Lovra Pavletića, a nastavio se odličnim predavanjem dr. Ferdinanda Patata na temu Ekstremno veliki teleskop: div koji dolazi. Nakon predavanja održana su izlaganja predstavnika pojedinih društava, zajednički ručak i posjet radio teleskopu Astronomskog društva CALMA APS. Iz Hrvatske su na susretu sudjelovali predstavnici astronomskih društava iz Rijeke, Malog Lošinja, Pule i Višnjana te glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević.

 

2023 09 03 AA grupna

Astronomsko društvo „Vega" Čakovec organiziralo je proteklog vikenda, 19. i 20. kolovoza 1.Regionalni susret astronomskih društava prekograničnog područja Hrvatske i Slovenije „Međimurje – hotel s 1000 zvjezdica". Tim povodom na Trgu Republike u Čakovcu, a u sklopu projekta „Sunce, naša zvijezda" organizirano je promatranje Sunca, sunčevih baklji i pjega teleskopima, a uz brojne građane, kroz okular su zavirili i čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini i međimurski župan Matija Posavec. Predstavljen je i projekt prvog hrvatskog radioteleskopa, krivulju Sunca s trga je ulovio član AD „Vega" Miljenko Čemeljić, dr. astrofizike s Nikola Kopernik instituta Poljske akademije znanosti iz Varšave. Nakon promatranja na trgu, program je preseljen u Tehnološko-inovacijski centar Međimurja gdje su okupljene pozdravili Željko Medved ispred Zajednice tehničke kulture MŽ, predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza Željko Andreić, prof.dr.sc. te predsjednik astronomskog društva „Vega" Zoran Novak. Uslijedila je panel rasprava koju je moderirao član AD „Vega" Dejan Vinković, dr. astrofizike, na temu svjetlosnog zagađenja, a sudjelovali su glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, delegat Međunarodne agencije za zaštitu noćnog neba (Dark Sky international) za Hrvatsku te član radne skupine za izradu zakona svjetlosnom onečišćenju, Igor Žiberna, dr., redoviti profesor na Odsjeku za geografiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Mariboru, ujedno predsjednik astronomskog društva „Orion" iz Maribora, Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode – Međimurska priroda te Zoran Novak ispred udruge domaćina.

 

Nakon panel rasprave program se preselio u Štrigovu gdje je u Domu kulture načelnik Općine Štrigova te domaćin susreta Stanislav Rebernik dočekao goste te ih u kratkom pozdravnom govoru upoznao sa Štrigovom te im poželio dobrodošlicu. Uslijedio je okrugli stol za sudionike s naglaskom na razmjenu iskustva, a s ciljem stvaranja snažne regionalne mreže partnerstva za razvoju astronomije te pokretanjem novih projekata. Nije izostalo ni turističkog razgledavanja Štrigove, sudionici susreta su uz vodiča razgledali crkvu sv. Jeronima i Rangerove freske. Program je u večernjim satima preseljen na Mađerkin breg gdje je organizirana večer (g)astronomije s međimurskim specijalitetima, a s dolaskom mraka za javnost je organiziran prvi astro-piknik „Štrigovska zvjezdana noć". Nekoliko stotina zaljubljenika u svemir tom prilikom je uz ugašenu rasvjetu uživalo u predavanju koje je održao poznati popularizator znanosti Ante Radonić, a sve o čemu se pričalo moglo se i razgledati kroz brojne teleskope postavljene uz obližnje vinograde. Za sudionike je potom usljedio odmor u Štrigovi, a program je nastavljen u nedjelju ujutro u Murskom Središću.

 

Astronomi su pod vodstvom ravnatelja Centra za kulturu „Rudar" Zorana Turka razgledali Spomen dom rudarstva „Cimper" te se upoznali s rudarskom poviješću Murskog Središća, a po turističkom obilasku organizirano je promatranje Sunca teleskopima na Šetnici sv. Barbare. Tamo je goste iz Hrvatske i Slovenije pozdravio gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, a predsjednik AD „Vega" Zoran Novak je svim sudionicima uručio zahvalnice za sudjelovanje te prigodne poklone. Astronomsko društvo „Vega" tom prilikom je dobilo poklon od astronomskog društva „Perzeidi" iz Križevaca, predsjednik Martin Vujić uručio je međimurskim astronomima vrijedno pomagalo u edukativnom radu, trodimenzionalan ispis meteorita „Križevci", prvog meteorita koji je pronađen u Hrvatskoj u posljednjih 60 godina, a pronađen je 2011. upravo zahvaljujući suradnji astronoma amatera u sklopu Hrvatske meteorske mreže (danas Globalne meteorske mreže).

 

Astronomsko društvo „Vega" ovim putem zahvaljuje svima koji su svojim angažmanom pomogli u organizaciji susreta, prvenstveno Općini Štrigova i načelniku Stanislavu Reberniku kao domaćinu, Gradu Čakovcu i Gradu Mursko Središće, Tehnološko-inovacijskom centru Međimurja, Vinariji Štampar, osoblju vidikovca „Mađerkin breg", Spomen-domu rudarstva, Međimurskoj županiji, JUO „Međimurska priroda", Foto-kino klubu "Ivanovec" koji su sve zabilježili te svim volonterima koji su dali svoj doprinos. Međimurje kao zelena turistička regija se uistinu pokazalo kao hotel s 1000 zvjezdica, a na svima nama je da ga očuvamo.

 

2023 08 18-20 Medjimurje susret. grupna

Program susreta za sudionike


19. kolovoza (subota)


 ČAKOVEC – Trg Republike (centar)
 8:45 Okupljanje sudionika
 9:00 Javno promatranje Sunca teleskopima na glavnom gradskom trgu u Čakovcu za zainteresirano građanstvo uz
STEM edukaciju o astronomiji, teleskopima i vrstama teleskopa u sklopu projekta „Sunce naša zvijezda"
 Tehnološko-inovacijski centar Međimurje TICM - Ul. bana Josipa Jelačića 22b
 11:30 Službeno otvorenje manifestacije uz pozdravnu riječ domaćina i predstavnika Grada / Županije
 Panel rasprava (otvorena za javnost) o svjetlosnom onečišćenju i njegovom utjecaju na svakodnevni život


 ŠTRIGOVA – Dom kulture i Mađerkin breg (vidikovac)
 14:00 Ručak za sve sudionike u Domu kulture – tradicionalni prekmurski bograč (gulaš)
 Nakon ručka odlazak u apartmane, kratki odmor
 16:30 Okrugli stol u Domu kulture za članove udruga na temu razvoja astronomije i STEM-a u Hrvatskoj s
naglaskom na nove ideje i projekte
 19:00 Uspon na vidikovac za zainteresirane (najvišu točku Međimurja), s pogledom na Sloveniju, Mađarsku i
Austriju
 (G)astronomija – uz vidikovac „Mađerka" - Sve o mesu „z tiblice" i međimurskom vinu uz degustaciju navedenog
 20:30 Postavljanje teleskopa
2
 21:00 Astronomski piknik „Štrigovska zvjezdana noć" – planetarij na otvorenom - Večernji program podno
vidikovca s predavanjem Ante Radonića za javnost - uz promatranje neba i Perzeida te korištenje većeg broja
teleskopa – po završetku odlazak na odmor po želji, najkasnije do 2:00


20. kolovoza (nedjelja)


 MURSKO SREDIŠĆE
 9:15 Turistički obilazak Murskog Središća – Spomen dom rudarstva „Cimper"
 10:00 Šetnica sv. Barbare - Promatranje Sunca, astro-kava
 12:00 Ručak - rezime susreta i podjela zahvalnica svim sudionicima


Program je podložan manjim korekcijama po pitanju satnice. U slučaju kiše astronomski piknik „Štrigovska zvjezdana
noć" i ostali popratni program održati će se u obliku predavanja u Domu kulture Štrigova.

 

2023 08 18-20 Medjimurje susret

 

 

Ovaj vikend Centar za astronomske studije Antares Trst i Astronomsko društvo Talmassons organiziraju 2. Friuli Venezia Giulia Star Party koji će se održati od 18. do 20. kolovoza na planini Matajur.
Događaj će se održati pod pokroviteljstvom talijanske regije Furlanija - Julijska krajina, općine Savogna, a susret astronoma promovira Koordinacija astronoma regije Alpe-Adria.
Cijeli događaj traje dvije noći, a u subotu popodne predviđena su i predavanja, odnosno prezentacije i slične aktivnosti u planinarskom domu G. Pelizzu na Matajuru. Ta lokacija jedna je od najtamnijih i najpogodnijih za astronomska promatranja na našem širem području, u vedrim jesenskim noćima pred jutro vidi se i zodijačka svjetlost, a SQM vrijednosti dosežu i preko 21.30 mag/arcsec^2.
Nije obavezno sudjelovati obje noći, odnosno u cijelom programu, već u skladu s mogućnostima i obavezama.

 

Više o programu: https://www.centrostudiastronomici-antares-trieste.it/iistarpartyfvg

 

StarPartyFVG 2023 finalIT-1920w

Facebook @astronomskisavez