Od 4. do 10. listopada na Lastovu se obilježavao Svjetski tjedan svemira u organizaciji Hrvatskog astronomskog saveza u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Lastovo. U sklopu aktivnosti u Osnovnoj školi Braće Glumac postavljena je izložba PRVE ŽENE U SVEMIRU koja priča priču o prvim ženama koje su letjele u svemir, obavile prvu svemirsku šetnju izvan letjelice, bile prve zapovjednice Space shuttlea i Međunarodne svemirske postaje, ... U prostorima Društvenog centra Lastovo održana je dvodnevna Mala škola astronomije na kojoj je sudjelovalo 15 polaznika od predškolskog uzrasta do učenika 5. razreda osnovne škole, a vodio ju je glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević. Kroz dva dana prošli smo kroz cijeli Sunčev sustav koristeći Bojanku Sunčevog sustava, a obzirom na loše vremenske prilike, umjesto promatranja teleskopom u sklopu radionice je prikazan film Gubiti mrak (Losing the dark) te je održano kratko predavanje o utjecaju svjetlosnog onečišćenja na noćno nebo, čovjeka, biljni i životinjski svijet.

 

2021 10 08-09 mala sk astro web

 

GOSTUJUĆE PREDAVANJE U OŠ BRAĆE GLUMAC
U petak 8. listopada glavni je tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević gostovao u Osnovnoj školi Braće Glumac u Lastovu i u sklopu nastave iz prirode za 6. razred održao blok sat o Sunčevom sustavu.

 

SLUŽBENO POKRENUT POSTUPAK ZA PROGLAŠENJE MEĐUNARODNOG PARKA TAMNOG NEBA NA OTOKU LASTOVU
U četvrtak 7. listopada u večernjim satima u uredu načelnice Općine Lastovo održan je sastanak o nastavku aktivnosti vezano za proglašenje međunarodnog parka tamnog neba na Lastovu te je i službeno pokrenut postupak za proglašenje međunarodnog parka tamnog neba kod Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association - IDA). Sastanak je vodio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević, a na sastanku su sudjelovali načelnica Općine Lastovo Anita Jančić Lešić, ravnateljica Osnovne škole "Braća Glumac" Vedrana Ortika-Medini, predstavnica Parka prirode Lastovsko otočje Maja Rešić, direktorica Turističke zajednice Općine Lastovo Bruna Rizvanović, djelatnica turističke zajednice Diana Magdic i nastavnica fizike i tehničke kulture u osnovnoj školi Ana Lešić.
U petak 8. listopada u jutarnjim satima glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević se u prostorijama Parka prirode lastovsko otočje sastao s ravnateljem parka prirode Mirom Maričevićem, a bilo je govora o aktivnostima koje će park poduzeti vezano za postupak kandidature Lastova za proglašenje međunarodnog parka tamnog neba.

Od 4. do 10. listopada u Jelsi se obilježava Svjetski tjedan svemira u organizaciji Hrvatskog astronomskog saveza. U sklopu aktivnosti u Općinskoj knjižnici i čitaonici u Jelsi postavljena je izložba PRVE ŽENE U SVEMIRU koja priča priču o prvim ženama koje su letjele u svemir, obavile prvu svemirsku šetnju izvan letjelice, bile prve zapovjednice Space shuttlea i Međunarodne svemirske postaje, ... U svečanoj dvorani Općine Jelsa održana je dvodnevna Mala škola astronomije za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole na kojoj je prisustvovalo 15 učenika (na školu se prijavilo daleko više učenika, ali radi epidemioloških uvjeta nismo mogli primiti više djece), a školu je vodio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević. Kroz dva dana prošli smo kroz cijeli Sunčev sustav, napravili poster Sunčevog sustava te promatrali Jupiter, Saturn i Sunce. Po završetku škole, učenici su osim postera kojeg su sami izradili od Hrvatskog astronomskog saveza na poklon dobili i set drvenih bojica, šiljilo, gumicu za brisanje i olovku. U utorak 5. listopada na rivi u Jelsi je održano promatranje Sunca dok se planirano javno promatranje Jupitera i Saturna u srijedu 6. listopada nije moglo održati radi kišnog vremena.

 

2021 10 4-10 Jelsa WSW

Od 1. do 3. listopada 2021. u suradnji Hrvatskog astronomskog saveza i Astronomske sekcije Fizikalnog društva Split te uz potporu Udruge Biševo nastavljene su aktivnosti za pokretanje postupka za proglašenje otoka Biševa međunarodnim parkom tamnog neba. Tijekom tri dana i noći napravljena su mjerenja kvalitete noćnog neba odnosno utjecaja svjetlosnog onečišćenja na noćno nebo otoka Biševa te astrofotografije Mliječne staze. U sklopu ovih aktivnosti održana je obuka za dvije članice Astronomske sekcije Fizikalnog društva Split Tamaru Rom i Vitu Tičinović za buduću provedbu radionica Male škole astronomije u Splitskim osnovnim školama te promatranja Sunca, Jupitera i Saturna. Mala škola astronomije je namijenjena učenicima od 1. do 4. razreda osnovne škole, a obuku je vodio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević. Po završetku obuke, Hrvatski astronomski savez je članicama Astronomske sekcije Fizikalnog društva Split isporučio kompletan materijal (bojanke Sunčevog sustava, drvene bojice, škarice, Sunčev sustav za izrezivanje, ...) za provedbu radionica za 80 učenika osnovnih škola u Splitu. Zahvaljujemo Stjepanu Tafri iz Biševo Island Artist Residency – BIAR na gostoprimstvu.

 

2021 10 01 bisevo web

4. - 10. 10.
IZLOŽBA: PRVE ŽENE U SVEMIRU - OSNOVNA ŠKOLA BRAĆE GLUMAC / LASTOVO

 

8. 10. - PETAK
18:00 - 20:00 / MALA ŠKOLA ASTRONOMIJE - DRUŠTVENI CENTAR / LASTOVO

 

9. 10. - SUBOTA
18:00 - 20:00 / MALA ŠKOLA ASTRONOMIJE - DRUŠTVENI CENTAR / LASTOVO

 

10.10. - NEDJELJA
11:30 - 13:00 / PROMATRANJE SUNCA - ISPRED ŽUPNE CRKVE / LASTOVO

 

2021 Lastovo WSW

Facebook @astronomskisavez