Povodom Dana planeta Zemlje i Festivala znanosti Hrvatski astronomski savez od 22. do 27. ožujka 2024. u suradnji sa svojim članicama Astronomskim društvom "Leo Brenner" iz Malog Lošinja, Astronomskim astronautičkim društvom "Orion" iz Đakova, i Astronomskim društvom "Oton Kučera" iz Vinkovaca organizira izložbu za podizanje svijesti o problemu svemirskog otpada u Osnovnoj školi Maria Martinolića u Malom Lošinju, Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima i na Đakovačkom Korzu.

 

2024 dan planeta fz

U srijedu 27. rujna 2023. u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci otvorena je izložba starih i unikatnih monokulara i binokulara iz privatne zbirke dr. sc. Branka Hanžeka. Ova zbirka optičkih sprava jedinstvena je u Hrvatskoj, a prvi puta je predstavljena javnosti upravo u Križevcima s ovom izložbom. Zbirka sadrži 30 eksponata od kojih najstariji eksponat – monokular s početka 19. stoljeća potječe iz Teksasa, SAD. Tu su i rijetki primjerci mikroskopa, teleskopa i dalekozora, a svima je zajedničko da su u odličnom stanju i posve funkcionalni. Na otvorenju je predstavljen i katalog zbirke koji osim opisa eksponata sadrži i kratke povijesne crtice iz razdoblja kad je optička sprava izrađena te je opisana njihova namjena. Izložbu je organiziralo Astronomsko društvo Perzeidi uz podršku Koprivničko-križevačke županije. Dr. sc. Tea Hatadi, ravnateljica Muzeja kao domaćin izložbe pozdravila je okupljene i predstavila ostale govornike te je izrazila zadovoljstvo što je izložba prvi puta predstavljena upravo u Gradskom Muzeju Križevci. Voditelj Kozmološkog centra i križevačke zvjezdarnice, dr. rer. nat. Andrej Dundović, istaknuo je zašto ovakva izložba, kao dio jednog većeg mozaika čiji je dio i nova zvjezdarnica u Križevcima, doprinosi ideji približavanja tematike Svemira ljudima te kako se nada da će i ovakve stvari naći interesa kod mladih jer optika je jedna od najzahtjevnijih područja tehnologije koja danas leži u srcu tehnološke proizvodnje mikročipova, a na kojima počiva moderno društvo. Na ovoj izložbi imamo prilike vidjeti razvoj te vještine kroz godine. Autor izložbe dr. sc. Branko Hanžek prvo je istaknuo zašto su Križevci važni u kontekstu optičkih instrumenata jer je na Kraljevskom gospodarskom i šumarskom učilištu u 2. polovici 19. stoljeća odvijala nastava koja je uključivala predmete Mjerstvo te Mjeračina i rezanje, a na kojima su se koristili optički mjerni instrumenti. Osvrnuo se na pojedine izloške ispričavši kako su sakupljeni i restaurirani te je poručio kako mu i danas ljudi iz svih dijelova Hrvatske šalju stare optičke sprave čime kolekcija nije konačna. Najavio je i da je zbirka u proceduri zakonske zaštite kao hrvatsko kulturno dobro od znanstvenog značaja te je izrazio želju da zbirka dobije stalno mjesto u javnom prostoru, na primjer u Križevcima, a na što je ravnateljica Hatadi uzvratila da je to realna mogućnost kad Muzej osigura nove, veće prostore. Predsjednik Hrvatskog astronomskog saveza i jedan od recenzenata zbirke, dr. sc. Željko Andreić, naglasio je da eksponati imaju i umjetničku vrijednost. Poručio je da su u svoje vrijeme ti predmeti bili izuzetno skupi, a opet su se nabavljali i na našem području u isto vrijeme kada su se pojavili i na Zapadu što govori u prilog činjenici da itekako imamo vrijednu povijest, samo da ju trebamo, kroz ovakve stare predmete, više čuvati, a ne bacati.
Izložba je otvorena do subote, 7. 10. te se može pogledati svakim radnim danom od 10 do 13 sati te subotom od 10 do 12 sati, a u četvrtak, 5. 10., članovi Astronomskog društva Perzeidi omogućit će i stručno vodstvo pri razgledanju. Posjetitelji mogu preuzeti i besplatan primjerak kataloga zbirke.
Povodom ove izložbe, Astronomsko društvo Perzeidi, organizira u četvrtak promatranje noćnog neba iz zvjezdarnice Kozmološkog centra od 20 sati.

 

2023 09 27 Krizevci izlozba

Od 17. do 24. travnja 2023. obilježava se Međunarodni tjedan tamnog neba, manifestacija koju na međunarodnoj razini organizira Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association). Hrvatski astronomski savez u suradnji sa svojim članicama Astronomskim društvom Kumova slama iz Daruvara i Akademskim astronomskim društvom Rijeka organizira dvije poster izložbe na temu Utjecaj svjetlosnog onečišćenja na prirodu i društvo te dvije radionice za učenike razredne nastave u Daruvaru i Rijeci na temu Utjecaj svjetlosnog onečišćenja na životinjski svijet. U sklopu obilježavanja tjedna tamnog neba Grad Daruvar je u petak 14. travnja 2023. ugasio javnu rasvjetu na sat vremena od 20:30 do 21:30 kako bi se podigla svijest o problemu svjetlosnog onečišćenja.

 

Izložbe:

 

- Hrvatski dom u Daruvaru - 14. - 29. 4. 2023.

 

- Astronomski centar Rijeka - 17. - 29. 4. 2023.

 

2023 IDSW

Kao najavu djelomične pomrčine Sunca koja će biti vidljiva iz Hrvatske 25. listopada 2022. Hrvatski astronomski savez u suradnji s Astronomskim astronautičkim društvom Zadar i drugim partnerima organizira Izložbu POMRČINE SUNCA u Kneževoj palači u Zadru.
Na izložbi možete saznati više informacija o Suncu i kako nastaju pomčine Sunca, tko je snimio prvu fotografiju pomrčine iz Hrvatske te pogledati fotografije prošlih pomrčina i tranzita preko Sunca koje su snimili razni autori.

 

2022 Pomrcine Sunca web FB Zadar

Facebook @astronomskisavez