Kako je započelo? Tko su bile prve žene astronomi? I kako je stanje danas?

Pridružite nam se u ovom astronomskom vremeplovu i saznajte sve ono najzanimljivije o ovoj temi na Astronomskom centru Rijeka u četvrtak 28. veljače 2019. s početkom u 20:30 sati.

Gošće su tri riječke astronomkinje. Naizgled potpuno različite - kako po godinama, tako i prema sredinama u kojima rade i iz kojih dolaze.

Ali su i sličnije nego što zamišljate - sve ih veže ljubav prema znanosti, prema astronomiji, i pokreće ih ona ista znatiželja koja pokreće ovaj naš svijet unaprijed.
Ne, nećemo vam još otkriti tko su one - to ćete saznavati malo po malo. :)

 

zene u astronomiji

U subotu 20. listopada 2018. u 18:00 sati u dvorani Kuće Betanija (Kaciol 38, Veli Lošinj) održati će se javna tribina koja će tematizirati astronomiju u okviru turističke ponude i nastojanja oko smanjenja svjetlosnog onečišćenja radi valoriziranja zvjezdanog neba kao turističkog resursa. Tribina će se održati u sklopu 3. Susreta astronomskih društava Hrvatske.

 

2018 10 20 tribina

 

Akademsko astronomsko društvo Rijeka u četvrtak 2. kolovoza 2018. organizira predavanje na temu Neutrini - glasnici iz dalekog svemira u Astronomskom centru Rijeka s početkom u 21:00 sat, a predavač je dr. sc. Diana Dominis Prester. Neutrino je stigao iz dalekog svemira do leda Antarktika, te pobudio brojne teleskope na Zemlji i u svemiru na promptnu akciju. Kakvu je to važnu informaciju donio iz prošlosti, i time "zaslužio" objavu u časopisu Science?Dijana Dominis Prester, astrofizičarka s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci koja je zajedno s međunarodnim timom sudjelovala u ovom nedavno objavljenom otkriću radeći na teleskopima MAGIC na Kanarima, objasnit će što su neutrini te kakva je njihova povezanost s gama-zračenjem iz aktivnih galaktičkih jezgri, supermasivnih crnih rupa u središtima dalekih galaksija. Bit će riječi o gama teleskopima MAGIC, eksperimentu IceCube, te tzv. "Multimessenger" astronomiji koja uključuje različite tehnologije i eksperimente, u zadnje vrijeme sve popularnijoj grani fizike nužnoj za potpunije razumijevanje svemira.

 

astrophy

Facebook @astronomskisavez