Kako prenosi Centralni biro za astronomske telegrame (CBAT) Međunarodne astronomske unije (IAU), 28. listopada, dr. Denis Vida sa Sveučilišta Western Ontario i Damir Šegon iz Hrvatske meteorske mreže (HMM) prijavili su izboj meteora sa radijantom u Perzeju odnosno 14 meteora koje su zabilježile kamere Globalne meteorske mreže (GMN) u noći 24. listopada ove godine. Polovina meteora je opažena u 30 minuta najveće aktivnosti, a aktivnost je trajala ukupno 3 sata. Potraga za matičnim tijelom ovih meteora prema orbitalnim elementima za sada nije dala rezultata. Novi meteorski roj je službeno upisan u Radnu listu meteorskih rojeva Međunarodne astronomske unije (IAU) pod brojem 1131 te je nazvan Listopadski zeta Perzeidi (OZP).
NOVI METEORSKI ROJ SNIMLJEN I IZ HRVATSKE
Globalna meteorska mreža je projekt izrastao iz Hrvatske meteorske mreže i danas na globalnoj razini broji više od 300 kamera u preko 30 zemalja svijeta. Pet od četrnaest meteora zabilježile su kamere Hrvatske meteorske mreže i to u Humu (Istra), Zadru, Virovitici, Đakovu, Ogulinu, Požegi te na Mosoru (Split), Čiovu, Korčuli i Hvaru na brdu Humac ponad Jelse. Projekt Hrvatske meteorske mreže je proteklih godina dijelom financiran i održavan kroz Hrvatski astronomski savez odnosno Javne potrebe u tehničkoj kulturi Republike Hrvatske (Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja).

U noći nakon maksimuma Perzeida, još je uvijek bilo jako puno meteora pripadnika tog potoka. Dapače, na zapadnoj obali svjeroameričkog kontinenta opažan je outburst (kratkotrajno povećana aktivnost) koja je višestruko nadmašila aktivnost "standardnog" maksimuma za više od 150 meteora na sat (https://www.meteornews.net/2021/08/15/perseid-meteor-outburst-2021/)! Gledano iz najzapadnijih krajeva Hrvatske međutim, kralj noći 13/14 kolovoza nije bio Perzeid - već sporadični meteor, točnije vatrena kugla koja je prema izračunima Hrvatske meteorske mreže završila barem jednim meteoritom mase od oko 150 grama.
Vatrenu kuglu snimile su HMM kamere iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d'Isonzo) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga (sa udaljenosti od 530 kilometara!) - u trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca. Svoj svjetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednjoevropskom ukaznom mjerenju vremena na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23,2 kilometra. Izračunom dinamike u zadnjoj točki svjetlog leta procjenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negdje u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizirati.
Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadajmo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva.

 

Danas je na Korčuli u mjestu Žrnovo montirana i puštena u rad nova meteorska kamera Hrvatske odnosno Globalne meteorske mreže. Kameru je nabavila Zajednica Tehničke Kulture Dubrovnik , a montažu su izvršili glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević i Ivan Sardelić iz Astronomske udruge Korčula koji će se dalje brinuti o radu kamere.

 

2021 06 19 Korcula hmm

Krajem svibnja puštene su u rad četiri nove kamere Hrvatske meteorske mreže odnosno Globalne meteorske mreže i automatska meteorološka postaja smještene na krovu Pastoralnog centra sv. Leopolda Mandića u Artatorama na otoku Lošinju. Kamere prate meteorsku aktivnost na nebu iznad sjevera Istre odnosno Slovenskog primorja i dijela Italije. Nabava kamera i meteorološke postaje je financirana iz Javnih potreba u tehničkoj kulturi RH odnosno Hrvatske zajednice tehničke kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

2021 hmm losinj

Facebook @astronomskisavez