U utorak 24. listopada 2023. u Visu je održan cjelodnevni program posvećen svjetlosnom onečišćenju, zaštiti noćnog neba i mogućnostima za razvoj astroturizma na tom otoku. U jutarnjim satima je u gradskoj upravi Grada Visa održan sastanak između predstavnika Hrvatskog astronomskog saveza, gradonačelnika Visa, gradonačelnice Komiže te predstavnika lokalnih poduzetnika u turizmu.
Nakon sastanka u centru Visa održano je promatranje Sunca na kojem su sudjelovali brojni zainteresirani građani i turisti. Navečer je u Srednjoj školi Antuna Matijaševića Karamanea održana tribina/predavanje o svjetlosnom onečišćenju, zaštiti noćnog neba i astroturizmu na kojoj su govorili voditelj Višnjanske zvjezdarnice Korado Korlević, gradonačelnik Visa Ivo Radica i član Akademskog astronomskog društva Rijeka Zlatko Ciganj dok je tribinu vodio i predavanje održao glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević. Planirano večernje promatranje Mjeseca, Jupitera i Saturna nažalost nije se moglo održati radi loših vremenskih prilika. Ove cjelodnevne aktivnosti provedene u Visu prvi su korak u pokretanju rada na zaštiti Viškog zvjezdanog neba i okretanja Viškog akvatorija u smjeru razvoja astroturističke ponude.

 

2023-10-24 Vis promatranje Sunca

 

 

Astroturizam, iako mala grana gledajući turizam općenito, jedna je od najbrže rastućih grana turizma. Na Viškom otočju još nalazimo tamno nebo iznimne kakvoće, osobito na jugoistočnom dijelu i otoku Biševu. Nažalost svjetlosno onečišćenje globalno je u stalnom je porastu pa tako i u Hrvatskoj i otoku Visu. Upravo zbog toga, raste interes lokalnog stanovništva za zaštitom noćnog neba i međunarodnim certificiranjem zaštićenog područja noćnog neba. Time bi se stvorili preduvjeti za razvoj astroturizma - cjelogodišnjeg, održivog i ekološkog oblika turizma, stoga se na Visu održava:

 

Javna tribina o Svjetlosnom onečišćenju,

zaštiti noćnog neba i astroturizmu,

uz organizirano promatranje Mjeseca, Jupitera i Saturna
Vis, 24.10.2023.

 

Ovim putem Vas pozivamo na tribinu i predavanje koje će se održati 24.10.2023. s početkom u 18.30 sati, u dvorani škole Antun Matijašević Karamaneo, u Visu. Ovaj događaj organiziran je uz podršku Grada Visa, Grada Komiže, Turističke zajednice Grada Visa i Hrvatskog astronomskog saveza, čiji će predstavnici sudjelovati na događaju.
Na tribini će sudjelovati delegat međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba Dark Sky International za Hrvatsku, Dorian Božičević – glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza, Mali Lošinj i Zlatko Ciganj – jedan od osnivača Astronomskog centra i Riječke zvjezdarnice te Korado Korlević – voditelj Višnjanske zvjezdarnice i jedan od najproduktivnijih tragača za asteroidima svih vremena koji će na tribini sudjelovati putem Video linka.
Nakon tribine, planirano je javno promatranje Mjeseca, Jupitera i Saturna.

 

2021 10 24 Vis tribina web

Odlukom Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba (Dark-Sky International) glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević imenovan je stalnim delegatom ove međunarodne organizacije za područje Hrvatske. Hrvatska je ovime dobila stalnog predstavnika u ovoj međunarodnoj organizaciji, a Dark-Sky International svog stalnog predstavnika na terenu. Božičević je do sada bio član mreže advokata ove međunarodne organizacije i sada je imenovan na najvišu nacionalnu predstavničku funkciju. Jačanjem suradnje Hrvatskog astronomskog saveza i Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba očekuje se još aktivniji rad na zaštiti Hrvatskog zvjezdanog neba te zaštiti posebnih područja odnosno zaštite pojedinih područja kao Međunarodnih parkova tamnog neba (IDSP) ili Međunarodnih zajednica tamnog neba (IDSC).

https://darksky.org/who-we-are/delegates/

 

2023 dorian bozicevic DSI

Početkom godine Međunarodna organizacija za zaštitu noćnog neba (International Dark Sky Association – IDA) suspendirala je status prvom Hrvatskom međunarodnom parku tamnog neba značajnom krajobrazu Petrova Gora – Biljeg. Značajni krajobraz Petrova Gora – Biljeg je prvi u Hrvatskoj dobio status Međunarodnog parka tamnog neba 2019. godine nakon dugotrajnog i mukotrpnog rada članova Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba pod vodstvom Borisa Štromara. Malo nakon proglašenja odnosno certificiranja prvog međunarodnog parka tamnog neba u Hrvatskoj, na Petrovu Goru dolazi državna tvrtka Odašiljači i veze te postavlja velebni komunikacijski toranj sa jakim signalizacijskim svjetlima na vrhu tornja koja ometaju astronomska motrenja i tamu u tek proglašenom međunarodnom parku tamnog neba. Astronomsko društvo Beskraj, Hrvatski astronomski savez i članice saveza pokušavaju objasniti da je ta rasvjetna tijela potrebno ukloniti, ali bezuspješno pa Astronomsko društvo Beskraj obustavlja provedbu daljnjih aktivnosti na području Petrove Gore i umjesto tradicionalnog Petrova Gora Star Pary-ja odlazi u Liku i počinje s organizacijom Lika Star Party-ja.
Nakon za astronomsku zajednicu sramotnih pisama koje su u listopadu 2021. godine Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba uputili čelnici Općine Vojnić i Turističke zajednice Općine Vojnić u kojima tvrde da hoće više rasvjete, a ne zaštitu noćnog neba, sve aktivnosti vezane za Međunarodni park tamnog neba Petrova Gora – Biljeg su u potpunosti obustavljene. Kako u proteklom razdoblju nije bilo nikakvih aktivnosti, Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba u siječnju ove godine nije dostavljeno obavezno izvješće za 2022. godinu nakon čega je Petrovoj Gori suspendiran status međunarodnog parka tamnog neba, a status će biti trajno dokinut u siječnju 2024. godine ukoliko se situacija ne popravi. Hrvatska je nažalost sa dva međunarodna parka tamnog neba spala na jedan jedini pa je sad Vrani Kamen kraj Daruvara jedini Međunarodni park tamnog neba u Hrvatskoj.

 

Više o proglašenju parka možete pročitati na sljedećoj poveznici:
http://www.ad-beskraj.hr/petrova-gora-prvi-hrvatski-park-tamnog-neba

 

2023 PetrovaGora suspenzija

Facebook @astronomskisavez