Hrvatski astronomski savez je u protekle tri godine organizirao brojne aktivnosti na području Općine Jelsa što je za rezultat imalo uspješno proglašenje Općine Jelsa prvom Međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj i cijeloj južnoj Europi te 37. lokalnoj samoupravi na svijetu koja je stekla ovaj prestižni ekološki naslov. Suradnja se trebala nastaviti radom na razvoju astroturizma i izgradnji astronomskog centra u zgradi bivše osnovne škole u naselju Poljica, no to dosad nije ostvareno. Savez je otvoren za suradnju na tom području, u okvirima njegovih mogućnosti.
S obzirom na razne natpise koji ovih dana kruže društvenim mrežama možemo samo reći slijedeće:
Niti tajnik saveza niti bilo koja druga osoba unutar saveza nije pod suspenzijom, i svi obavljaju svoje redovite poslove.
Savez je udruga koja okuplja astronomska društva i udruge iste razine iz cijele RH a čija je glavna djelatnost rad na području amaterske astronomije, popularizacije astronomije i astronomske edukacije. Savez eventualne povrede radnih i ostalih obaveza članica i djelatnika saveza prema savezu rješava promtno na svojim tijelima i to na temelju čvrstih i pravno utemeljenih činjenica, na način propisan važećim dokumentima saveza i zakonima RH. Savez nije, i ne može biti odgovoran za individualne postupke svojih članica, ili djelatnika saveza, pogotovo ako te aktivnosti ne zadiru u djelatnost saveza. Savez se ujedno ograđuje od neprimjerenih ili nespretnih izjava svojih članica, ili djelatnika saveza, a koje nisu usklađene sa tijelima saveza. Odgovornost za takve izjave ili aktivnosti snose udruge ili pojedinci koji su ih izrekli. Savez ne može biti odgovoran za privatne postupke bilo koga iz njegovih redova, pogotovo ako se radi o privatnim odnosima i stavovima. Savez ne može procjenjivati ispravnost ili neispravnost takvih postupaka, za to postoje institucije koje se time bave. Savez će uvijek doslovno i promptno ispoštovati svaku odluku tih institucija u najkraćem mogućem roku. Savez je uvijek otvoren za suradnju sa svim institucijama i pojedincima koji nastupaju u dobroj namjeri.
Predsjednik IO HAS-a
dr.sc. Željko Andreić

 

03 Humac

Facebook @astronomskisavez