Od 19. do 21. listopada 2018. na otoku Lošinju se održavao 3. Susret astronomskih društava Hrvatske u organizaciji Hrvatskog astronomsmkog saveza te financijsku potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture i Grada Malog Lošinja. U petak 19. listopada 2018. Susret su otvorili predsjednik Saveza prof. dr. sc. Željko Andreić i tajnik Saveza te predsjednik društva domaćina Astronomskog društva "Leo Brenner" Dorian Božičević, mag. theol., a okupljene je u ime Grada Malog Lošinja pozdravio predsjednik gradskog vijeća Elvis Živković.

 

02 2018 10 19 WEB 3 susret ad rh Zivkovic

 

Nakon uvodnih riječi nastavilo se s predstavljanjem aktivnosti Saveza i udruga članica tijekom 2018. godine:

 

1. Aktivnosti Hrvatskog astronomskog saveza 2018. - Dorian Božičević i Željko Andreić
2. Aktivnosti Astronomskog društva "Leo Brenner" / Mali Lošinj 2018. - Dorian Božičević
3. Aktivnosti Astronomskog društva Varaždin 2018. - Davor Maračić
4. Aktivnosti Astronomskog društva Koprivnica 2018. - Ivan Gašparić
5. Aktivnosti Astronomskog društva Kumova Slama / Daruvar 2018. - Tini Boroš
6. Aktivnosti Astronomskog društva Beskraj / Zagreb 2018. - Marko Himelreich
7. Aktivnosti Akademskog astronomskog društva Rijeka - Lovro Pavletić

 

Drugog dana susreta u subotu 20. listopada 2018. u jutarnjim satima u dvorani Kuće Betanija u Velom Lošinju održana je redovita skupština Hrvatskog astronomskog saveza i izborna skupština Našeg neba - udruge za zaštitu noćnog neba. Obe je skupštine vodilo radno predsjedništvo u sastavu prof. dr. sc. Željko Andreić, Dorian Božičević, mag. theol. i Klaudija Molnar.

 

2018 10 20 skupstina has nn

 

Na skupštini Hrvatskog astronomskog saveveza su usvojena izvješća o radu i financijska izvješća za 2017. godinu i prvih šest mjeseci 2018. godine te prijedlog plana i programa rada i financijskog plana za 2019. godinu.

Na izbornoj skupštini Našeg neba - Udruge za zaštitu noćnog neba je ponovno izabrano isto vodstvo i to: Korado Korlević za predsjednika, Boris Štromar za dopredsjednika i Dorian Božičević za tajnika, a bilo je govora o daljnjem radu na zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i nabavi opreme za vršenje mjerenja.

 

2018 10 20 tribina

 

U večernjim satima održana je tribina na temu Astronomija, turizam i svjetlosno onečišćenje. U temu je uveo tajnik Hrvatskog astronomskog saveza i Našeg neba - Udruge za zaštitu noćnog neba Dorian Božičević, mag. theol. koji je iznio opći osvrt na problem svjetlosnog onečišćenja i aktualnosti vezane za donošenje novog Zakona o zaštiti od svjetlostog onečišćenja, pregled astronomskih aktivnosti usmjerenih na turističku ponudu u drugim zemljama (Španjolska, Poljska, Portugal, Italija, Čile, UK, SAD, ...) te osvrt na neke astronomske aktivnosti u turističkoj ponudi otoka Lošinja koje organizira Astronomsko društvo "Leo Brenner". Nakon uvodnog izlaganja, Antun Boroš iz Astronomskog društva Kumova Slama iz Daruvara je prezentirao inicijativu za osnivanje Parka tamnog neba Vrani kamen te proceduru prijave za priznavanje parka tamnog neba Međunarodnoj organizaciji za zaštitu noćnog neba (IDA). Ako dogodine procedura priznavanja Parka tamnog neba Vrani kamen dobije pozitivnu ocjenu Međunarodne organizacije za zaštitu noćnog neba, Vrani kamen će postati prvi park tamnog neba u Hrvatskoj. Marko Himelreich iz Astronomskog društva Beskraj iz Zagreba je prezentirao inicijativu za proglašenje Petrove Gore parkom tamnog neba, a Lovro Dujnić iz istog astronomskog društva kampanju za promociju Hrvatskog zvjezdanog neba kroz astrofotografiju pod nazivom "Croatia full of stars" koju je pokrenuo Boris Štromar. Opći zaključak tribine je da Hrvatska uvelike kaska za drugim zemljama sa ponudom astronomskih sadržaja u turizmu te da još nema niti jedan park tamnog neba unatoč dobrim uvjetima za proglašenje više takvih parkova i činjenici da ovakvi sadržaji u svijetu konstantno bilježe dvoznamenkasti rast turističkih posjeta. Razlog slabe razvijenosti ovakve turističke ponude koja bi produžila turističku sezonu i koja definitivno spada u oblike održivog turizma je nezaineresiranost lokalnih turističkih zajednica te lokalnih i regionalnih samouprava za razvoj ovakvih sadržaja. Po završetku tribine obilježena je Međunarodna noć motrenja Mjeseca organiziranim promatranjem Mjeseca teleskopima sa terase Kuće Betanija.

 

2018 10 21 susret has grupna

 

Zadnjeg dana susreta, predsjednik društva domaćina Astronomskog društva "Leo Brenner" Dorian Božičević, mag. theol. je u dvorani Kuće Betanija u Velom Lošinju održao kratko predavanje na temu 125 godina od dolaska Spiridiona Gopčevića (Lea Brennera) na otok Lošinj i početka izgradnje Zvjezdarnice "Manora", a potom su se sudionici susreta uputili u Mali Lošinj u obilazak grada i kuće gdje se nalazila nekadašnja Zvjezdarnica "Manora". Susret je zaključen zajedničkim ručkom na Rivi lošinjskih kapetana.

 

Facebook @astronomskisavez